Τα Άνω Πεδινά είναι μικρό χωριό του Ζαγορίου Ιωαννίνων με σπίτια από άσπρη πέτρα, πέτρινα καλντερίμια και γωνιές με όμορφη θέα. Το χωριό είναι παλιός, παραδοσιακός οικισμός (από το 1361) με πολλά αξιόλογα κτίρια του 18ου και 19ου αιώνα. Γραφικότατο Zαγοροχώρι που είναι χτισμένο ανάμεσα σε πέντε λόφους, γύρω από μια κρύα ρεματιά - εξ ου και Σουδενά το παλιό όνομα του χωριού (είναι σλαβική λέξη και σημαίνει «κρύος τόπος»).

Άνω Πεδινά, Ζαγόρι
Τηλ: 26530 71700
Κιν: 69760 58496
[email protected]

Αξίζει μια επίσκεψη στο θαυμάσιο λιθόκτιστο παλιό δημοτικό σχολείο, με τα σπάνια συγγράμματα της βιβλιοθήκης του Νεοφύτου Δούκα. Αξιοθέατα αποτελούν, το φρουριακής αρχιτεκτονικής μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, στην είσοδο του χωριού, που χτίστηκε το 1786, με εξαιρετικές αγιογραφίες και σημαντικά κειμήλια, ο Αγ. Δημήτριος (1793), με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 19 αιώνα, στην πλατειά του χωριού, ο Αγ. Γεώργιος και η Κοίμηση της Θεοτόκου. Επίσης το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής(1750), ένα χιλιόμετρο πάνω από το χωριό προσφέρει υπέροχη θέα προς το βουνό Μιτσικέλι, ενώ αξίζουν οι επισκέψεις στην γύρω περιοχή Μονοδένδρι - Χαράδρα Βίκου 6 km, γεφύρια των Κήπων 9 km. Τα Άνω Πεδινά είναι ένα από τα 46 χωριά του Ζαγορίου, καθένα από τα οποία έχει ιδιαίτερη ομορφιά και χάρη. Υπέροχη αρχιτεκτονική, τοξωτά γεφύρια, γραφικά καλντερίμια, πέτρινα σπίτια και φιλόξενες πλατείες.*

*Πηγή: http://mountain-vacation.pblogs.gr

Δραστηριότητες

Ατελείωτες ορειβατικές διαδρομές στο εθνικό μονοπάτι Ο3, στην Γκαμήλα, στη Δρακόλιμνη, στο Βίκο, στο Κοζιακό, στην Κούστα, στην Τσούκα Ρόσα, στο Αβγό και στα σηματοδοτημένα μονοπάτια με κωδικό Ζ, που ενώνουν τους οικισμούς του Ζαγορίου, περιμένουν να τις ανακαλύψετε. Parapante τους Ασπραγγέλους, ιππασία στα Κάτω Πεδινά, canyoning στο φαράγγι του Βίκου, kayak και rafting στο Βοϊδομάτη, τον Αώο, τον Βάρδα και τον Ζαγορίτικο, εξερεύνηση στα μεγαλύτερα σπήλαια και βάραθρα της Ελλάδας, που φιλοξενούνται στα οροπέδια της Τύμφης και διαδρομές ποδηλάτου στος πολλούς δασικούς δρόμους, θα σας μεταφέρουν σε μερικές από τις πιο όμορφες περιοχές της πατρίδας μας. Στην περιοχή υπάρχουν δύο ορειβατικά καταφύγια, ένα στη Γκαμήλα και ένα στη Βωβούσα και καταλύματα σχεδόν σε όλα τα χωριά, τα οποία είναι έτοιμα να προσφέρουν τη ζεστή, ζαγορίσια φιλοξενία. Επίσης, τα Άνω Πεδινά διαθέτουν ένα ιδιαίτερο φως ιδανικό για καλλιτέχνες (ζωγραφική-φωτογραφία) ενώ προσφέρονται και για συλλογή άγριων βοτάνων και μανιταριών.

Αξιοθέατα

Ανάμεσα στα αναρίθμητα αξιοθέατα της περιοχής, συγκαταλέγεται και η Μονή Ευαγγελίστριας. Η αρχιτεκτονικής της πέτρας ή ξερολιθιάς στα σπίτια και στις εκκλησίες, τ' αλώνια, τα μονοπάτια και ακόμα, γεφύρια, βρύσες, περίβολοι, αναβαθμοί, πηγάδια, σκάλες, γκαλντερίμια και απόκοσμα ψηλά βράχια, όλα μαζί συνθέτουν έναν "καμβά, κεντημένο με αγριολούλουδα".  • Φωτογραφίες

    Δείτε φωτογραφίες από την περιοχή των Άνω Πεδινών, την περιοχή των Ζαγοροχωρίων καθώς και της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων .